DROG - TÉNYEK ÉS TÉVHITEK

Ma Magyarországon a drog veszélyeiről sokat lehet hallani, de mégis a tényleges tudás a veszélyekről a hozzászokásról és a következményeiről kevés. A legtöbb ember, ha meghallja a drog szót, azonnal elzárkózik és nem is akar róla tudni, míg mások azt gondolják, rám ez nem lehet veszélyes, nem is érdekel, míg megint mások azt gondolhatják, hogy amiket hallani lehet a drogokról és hatásaikról túlzás csak kipróbálom és nem lesz belőle semmi bajom.

A legnagyobb veszélyt az jelentheti, hogy a tudás főként a „klasszikus” vagy „régi” drogokról van, mint kokain, cannabis vagy közismertebb nevén fű, speed stb, de az újonnan megjelenő és szinte naponta változó új designer drogokról nagyon keveset, vagy szinte semmit sem tudunk.

A természetes szerek használatánál életben van egy hamis információ miszerint, ezt nem lehet túladagolni, nem veszélyes, nem tesz függővé, és nem lehet kórházba kerülni tőle. Ez így egyenként és együtt sem igaz. A természetes anyagok használói elvétve kerülnek ugyan kórházba, de már elég rossz testi és pszichés állapotban. Az ő kezelésük már a szer legalitása miatt is másfajta terápiát igényel. Tíz éve még, ha valaki használt valamilyen drogot, annak „rendes” neve és összetétele volt. Ma már ez nincs így. A drogok összetétele nagyon gyorsan hónapok alatt változik. Az elnevezésük, pedig egyre kevésbé hasonlít a drognevekre, (Kati, Gina, Piko, Zsuzsi stb.) vagyis kémiára, veszélyre. A gond az, hogy ezek a szerek egy ideig, miután valaki kikísérletezte, tesztelte és forgalomba hozta, divatban vannak és velük együtt divatban van a pillanatnyi élvezet, a rosszullét és sajnos a halál is.

A drog fogalmát tág értelemben használjuk. Minden olyan kémiai anyagot drognak nevezünk, mely a központi idegrendszer működését megváltoztatja, és abuzív  módon, azaz az uralkodó normáktól eltérően fogyasztható.