INTERNET - TÉNYEK ÉS TÉVHITEK

Napjainkban egyre többet lehet hallani az internet és a számítógép-függőségről.

Felmerül a kérdés, hogy mikortól beszélünk függőségről, mik a tünetei, és miért kell ezzel foglalkozni.

Beszélhetünk-e betegségről a túlzott internetezés esetén? Az orvosok szerint igen, ha emiatt károsodnak az egyén fontos szociális, foglalkozásbeli vagy kikapcsolódást szolgáló tevékenységei (ezeket feladja, vagy jelentősen háttérbe szorulnak). Figyelmeztető jel, ha valaki egyre több időt tölt internetezéssel, és ha erre nincs módja, akkor üresnek érzi magát, ingerlékeny és rosszkedvű. Ezek a panaszok internetezés közben megszűnnek, sőt, egyféle megnyugvás, jó érzés vagy kellemes izgalom alakul ki. Az Internet-függő gyakran elhanyagolja barátait, kapcsolatait.

Az internetfüggőség kialakulásának stádiumai:

- Az első, amikor az otthoni felhasználó lelkesen várja, hogy hazaérkezzen, és végre a gépe elé ülhessen, illetve céges felhasználó túlórát vállalva az irodában marad, hogy internetezhessen.

- A következő stádium, hogy rossz közérzete lesz a felhasználónak, leverté, kedvtelenné vagy akár feszültté, dühössé későbbi stádiumban akár depresszióssá válik, ha egy-egy bizonyos napon nem jut számítógéphez, ezáltal szokásos dolgait sem tudja megfelelően elvégezni.

- Ezt követi, hogy képes túlköltekezni, a családi kasszát megrövidíteni, hogy legújabb szenvedélyéhez szükséges komfortokat megvásárolhassa (kamera, mikrofon, programok), és élményjavító tárgyakat szerezhessen be.

- Amikor felismeri az áldozat, hogy családja, barátai eltávolodtak tőle, munkái háttérbe szorultak, megpróbál akaratereje által, elhatározása segítségével elszakadni a világhálótól, mely rendkívül nehéznek bizonyul; többek között a munkahelyi használat miatt is, ezért meglehetősen magas a visszaesők aránya.

 

Számítógép-függőnek tekinthető valaki, ha:

- eufóriát érez a gép mellett

- képtelen abbahagyni

- egyre több időre vágyik, amit a gép mellett tölthet

- elhanyagolja a családját és a barátait

- ha nincs a gép közelében, üresnek, depressziósnak vagy ingerlékenynek érzi magát

- hazudik a családjának vagy munkaadójának a géphasználatát illetően

Az internet függőséget legalább 3 alcsoportra lehet osztani. Az első és a második a játékokba és a szexuális tartalmakba való szertelen belefeledkezés, a harmadik pedig az e-mail és azonnali üzenetküldők (chat) túlzott használata.

Az Internet-függők heti több mint 30 órát ülnek a gép előtt, és Internet használatuk a tízszerese a lényeges, tanulással vagy munkával összefüggő használatnak.

A kutatók szerint függőnek tekinthető az, aki több időt tölt a gép előtt, mint amennyit elhatározott, elhanyagolja egyéb kötelességeit, nem képes abbahagyni, társas viszonyai jelentősen sérülnek az internetezés miatt, túl sokat gondol az Internetre vagy szorong, ha nincs online.

Kezelési módok:

- 12 lépéses önsegítő csoport

- A webes világból való kilépéssel egyidejűleg a való életben egyre több tartalmas elfoglaltság kerül az érintett életébe, melynek következtében a kialakul az a képesség, hogy önállóan is ellenőrizni tudja az interneten eltöltött időt.