ALKOHOL - TÉNYEK ÉS TÉVHITEK

Az alkohol a legális drogok közé tartozik.

Társadalmi szinten kettős megítélés alatt áll. Egyrészt az alkohol a mindennapjaink és a kultúránk része, és aki nem fogyaszt alkoholt egy-egy eseményen, társaságban negatív megítélésben részül, másrészt, akinek gondot okoz az alkohol fogyasztás az életében mélységes elítélést, megvetést kap.

A köztudatban az, aki alkoholista akarat gyenge és saját magának köszönheti, hogy ide jutott. Míg a valóság ettől távol áll. Az orvos társadalom is megosztott a kérdés tekintetében, de egyre többen vannak, akik a betegség elmélet mellett állnak ki. Az alkoholizmus a többi szenvedélybetegséghez hasonlóan gyógyíthatatlan betegség, viszont teljes szeszmentességgel tünetmentessé lehet tenni. Ehhez szükség van belátásra, a család támogatására, és segítségkérésre. A felépülés fontos része a józanság, ami nem egyenlő a szeszmentességgel. Ehhez teljes élet- és gondolkodásmód váltásra, személyiség változásra van szükség.

Ma Magyarországon függőség tekintetében az alkohol jelenti a legnagyobb problémát, mégis erről beszélünk a legkevésbé. Szégyen és mély hallgatás övezi azon családok életét, ahol az alkoholizmus valamelyik családtagnál megjelenik.

A fiatalok körében egyre jobban terjed a rohamivás (binge drinking), ami azt jelenti, hogy minél rövidebb idő alatt (1-3 óra) a lehető legtöbb alkohol kerüljön elfogyasztásra, célja a teljes tudatmódosítás, lerészegedés. Ennek hátterében több minden is állhat. Az egyik ok a rövid kimenő idő, illetve és a kortárscsoport nyomása, a valahova tartozás vágya állhat.